Konijnen vaccinatie
Wanneer en waarom moet ik mijn konijn laten vaccineren?
De gezondheid van uw konijn begint bij de basis. Met een goed onderkomen, de juiste voeding en tijdige vaccinatie voorkomt u al veel problemen.
Konijnen laten niet altijd direct zien dat ze ziek zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw konijn tijdig laat vaccineren tegen een aantal ziekten. Twee ziekten zijn vooral erg gevaarlijk voor uw konijn: Myxomatose en het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS). U kunt uw konijn gelukkig tegen deze zeer besmettelijke, dodelijke ziekten laten vaccineren.
Myxomatose
Uw konijn kan deze ziekte krijgen wanneer hij gebeten wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien. Ook direct contact tussen uw konijn en een konijn met Myxomatose, kan besmetting veroorzaken.
Symptomen:
- Dikke bobbels in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus
- Etterende oog- en neusuitvloeiing
- Vastgeplakte oogleden
Konijnen worden erg ziek en weinig zullen overleven, ondanks behandeling en goede verzorging.
Hoe voorkomt u deze ziekte?
- Zorg ervoor dat uw konijn niet gebeten kan worden door stekende insecten (bedek het hok bijvoorbeeld met een muskietennet) en behandel uw konijn tegen eventuele vlooien;
- Laat de dierenarts uw konijn 1 keer per jaar tegen Myxomatose vaccineren. Het voorjaar is de meest geschikte tijd om met vaccineren te beginnen, dan komen de stekende insecten tevoorschijn.
Viraal Hemorrhagisch Syndroom
Uw konijn kan geïnfecteerd raken met het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS) als hij in aanraking komt met de ontlasting, de urine of het speeksel van een besmet dier. Besmet voer kan het virus dus ook verspreiden! Bijvoorbeeld dus door het geven van geplukte blaadjes groen uit weiden waar besmette wilde konijnen voorkomen. Tot slot kunnen ook verschillende insecten de ziekte verspreiden.
Symptomen:
In veel gevallen worden er door een eigenaar geen ziekte verschijnselen waargenomen maar wordt het konijn door aangetroffen. In andere gevallen zijn er symptomen van koorts, niet eten, sloom, benauwdheid en bloederige uitvloeiing uit neus of anus. Er is geen behandeling voor deze ziekte.
Hoe voorkomt u deze ziekte?
- Plaats een gezond dier nooit bij een ziek dier
- Geef geen voer dat in contact kan zijn geweest met besmette dieren
- Laat de dierenarts uw konijn 1 keer per jaar vaccineren tegen VHS
- Voorkom contact met wilde konijnen
Sinds vorig jaar werken wij met het nieuwe konijnenvaccin van Intervet. Vanwege de verbeterde samenstelling van dit vaccin hoeven konijnen voortaan nog maar eens per jaar gevaccineerd te worden.
Het risico op Myxomatose en VHS is het grootst in het voorjaar, de zomer en begin van de herfst. Daarom is het advies om uw konijn in het voorjaar te laten vaccineren. De vaccinatie kan vanaf een leeftijd van 5 weken en met een eenmalige vaccinatie is uw konijn 1 jaar beschermd.
Als uw op de praktijk komt, dit kan dagelijks op afspraak, dan wordt uw konijn ook nagekeken. Eventueel nagels knippen en is er tijd voor advies.
U kunt ook komen op de speciale konijnenspreekuren in de Dierenspeciaalzaak de Jumper. Dan is de vaccinatie goedkoper, maar is er geen tijd voor controle, onderzoek en advies. De speciale konijnenspreekuren in de Jumper, Glasblazer 23 te Stadskanaal zijn :
Elke laatste vrijdag van de maand tussen 17 en 17.30 uur in de maanden april, mei, juni, juli, en augustus .