Vaccinaties konijnen (voorjaar/zomer 2020)

Wanneer en waarom moet ik mijn konijn laten vaccineren?

De gezondheid van uw konijn begint bij de basis. Met een goed onderkomen, de juiste voeding en tijdige vaccinatie voorkomt u al veel problemen.

Konijnen laten niet altijd direct zien dat ze ziek zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw konijn tijdig laat vaccineren tegen een aantal ziekten. Twee ziekten zijn vooral erg gevaarlijk voor uw konijn: Myxomatose en het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS of RHD). U kunt uw konijn gelukkig tegen deze zeer besmettelijke, dodelijke ziekten laten vaccineren.

Sinds een aantal jaren komt er ook een nieuwe variant voor van de ziekte het Viraal Hemorrhagisch Syndroom voor , ook wel RHD type 2 genoemd.

Besmetting met het virus VHS of RHD

Uw konijn kan geïnfecteerd raken met het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS) als hij in aanraking komt met de ontlasting, de urine of het speeksel van een besmet dier. Besmet voer kan het virus dus ook verspreiden! Bijvoorbeeld dus door het geven van geplukte blaadjes groen uit weiden waar besmette wilde konijnen voorkomen. En ook via uw schoeisel , als u op gras loopt waar zieke wilde konijnen lopen. Tot slot kunnen ook verschillende insecten de ziekte verspreiden.

Het RHD-virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

Symptomen van VHS of RHD

In veel gevallen worden er door een eigenaar geen ziekte verschijnselen waargenomen maar wordt het konijn dood aangetroffen. In andere gevallen zijn er symptomen van koorts, niet eten, sloom, benauwdheid en bloederige uitvloeiing uit neus of anus. Er is geen behandeling voor deze ziekte. Bij de nieuwe variant verloopt de ziekte meestal trager en worden bovenstaande symptomen wel vaak waargenomen.

Vaccinatie tegen Myxomatose en RHD type 1 en 2

Sinds mei 2020 is er een nieuw vaccin op de markt. Deze geeft bescherming tegen Myxomatose en RHD type 1 en 2. Dus RHD-2 hoeft niet meer apart gevaccineerd te worden zoals voorheen. En dit nieuwe vaccin geeft ook een bescherming gedurende 1 jaar. Ook is een herhaling na 4 weken niet meer nodig ! En dit vaccin is ook apart verpakt, zodat er geen speciale vaccinatie dagen nodig zijn en we op afspraak kunnen vaccineren.

Leeftijdsgrens vaccinaties

De minimale leeftijdsgrens voor het vaccineren met Nobivac Myxo-RHD-Plus ® is 5 weken.

Verspreiding beperken

Hoewel een vaccin dat bescherming biedt tegen Myxomatose en RHD beschikbaar is, blijft het belangrijk om maatregelen te nemen om besmetting en verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen gedesinfecteerd te worden.
  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn.
  • Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt voorkomen van uw huis kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten.
  • Neem geen zieke konijnen uit het wild mee naar huis.
  • Goede (hand) hygiëne is belangrijk. Was uw handen extra goed met water en zeep voor en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen
  • Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico.

Vaccinatie op de praktijk.

Vanwege de Corona / Covid-19 uitbraak zijn er GEEN speciale konijnen spreekuren bij de Dierenspeciaalzaak de Jumper te Stadskanaal. We vaccineren op het moment alleen op afspraak op de praktijk aan de Handelsstraat. Mede vanwege het nieuwe vaccin kunnen we gelukkig uw konijn wel een goede bescherming geven tegen Myxomatose en RHD !